· 

Gereedschap

Je kan het zo gek maken als je wil, maar goed gereedschap heb je gewoon nodig, zoals een glassnijder. Die heb je in verschillende maten, prijzen en uitvoeringen. Laat je goed informeren wat voor jou het beste is. Snijden van glas is niet moeilijk! Het is makkelijker dan iedereen denkt. Je hebt een eenvoudige glassnijder met snijwieltje nodig. Snijd met lichte druk de snijlijnen. Als je een licht krassend geluid hoort dan weet je dat het goed snijdt.

Als je rechte lange stroken wil maken en precies op maat wil breken, dan gebruik je de snijhaak. Dat is gewoon een geleider, een soort ijzeren liniaal waarlangs je snijdt met een glassnijder. Daarna ga je het glas breken op de snijlijn. Gebruik daarvoor de breek tang, die heb je in verschillende uitvoeringen (Ik heb zelf 3 uitvoeringen). Op de tang hiernaast staat op het zwarte langwerpige blokje een streepje dat streepje zet je  precies op je snijlijn en knijp de tang dicht. Het langwerpige blokje kan ook draaien, dat is makkelijk als je een bocht heb gesneden Het glas breekt dan op de snijlijn. voor een rechte lijn gebruik ik een rechte breek tang. Het kan met alle breek tangen maar de één werkt net even makkelijker dan de ander. kwestie van uitproberen

 

 

 Kleine stukjes breek je of " knabbel" je eraf met mozaïek kniptang (met een  wieltje). Die is daar heel handig voor. Je knipt gewoon stukjes eraf.

 

Zorg wel dat je een BESCHERMBRIL op hebt! Want de stukjes schieten alle kanten op. Heb je dan nog scherpe stukjes, kan je altijd nog een beetje schuren.

 

Tip; doe het glas in een doorzichtige zak, hou het glas vast aan de buitenkant en ga met de tang de zak in en knip, knabbel de stukjes er af. De stukjes kunnen nu niet overal heen springen en blijven in de zak.

 

En als je wat meer wil kan je natuurlijk alles kopen om het werk te vergemakkelijken en soms heb je het echt nodig zoals een Morton glas snij systeem, niet echt nodig maar maakt alles wel wat makkelijker. Je kan langs de metalen liniaal een rechte lijn snijden, maar je kan de liniaal ook onder een hoek plaatsen. ook kan je instellen dat je iedere keer een stukje snijd met de zelfde afmeting. Makkelijk als je veel dezelfde stukjes nodig heb. en bij het systeem zitten nog meer handige dingen bij, allemaal om het te vergemakkelijken. Ik kan er in middels niet meer buiten en gebruik hem altijd als ik glas snij.

 

 

een cirkelsnijder is ook een must als je veel rondjes maak en ook echt rond wil hebben.
met deze cirkel snijder kan je verschillende rondjes snijden naar gelang je het mesje plaatst. draai het wel goed vast aan de stang hij mag niet van positie veranderen onder het snijden, anders kom je niet goed uit en heb je geen mooi rondje. Je heb ook hele machines maar ik vind deze makkelijk in gebruik en voldoet ruimschoots aan mijn behoefte en neemt niet veel ruimte in, een machine weer wel. en zo langzamerhand krijg je al genoeg machines, zoals je al snel zult zien.

 

 

Een slijpmachine is ook een makkelijk ding en heb je nodig om stukjes glas te bewerken, als ze net niet goed zijn gesneden. vooral met kleine stukjes glas heb je vaak dat je er toch even wat aan moet slijpen. Zelf gebruik ik hem zelden, maar is wel makkelijk als je hem bij de hand hebt. soms heb je hem echt nodig.

 

Waar ik heel blij me ben is de Taurus 3 ringzaag machine. Een must voor als je unieke dingen wilt maken. Je kan dan vormen uit glas snijden en die weer bewerken in je werkstuk, ook kan je glas schuin afzagen. Ik had een project met 85 stukjes glas waarvan ik 2 zijkanten van een langwerpig glasplaatje schuin moest afzagen. Omdat de stukjes niet mochten overlappen maar wel aan elkaar moesten vloeien. Het was een heel werk maar met het speciale malletje wat er bij zat ging het als een speer en het object was daardoor een succes. Ook kan je een zaag erbij kopen die je open kunt maken. dan maak je een gaatje in het glas (met een glasboortje) en daar doe je de zaag er doorheen en maak het weer vast. Dan kan je van binnen uit in het glasplaatje gaan zagen, wat een leuk en bijzonder iets kan opleveren. Het is niet de bedoeling dat je rechte lijnen gaat zagen, dat kan je het best met een glassnijder doen tenzij je een heel erg smal en lang stukje glas wilt hebben dan kan en moet je het wel zagen, want breken lukt dan niet. Ik gebruik hem regelmatig.

En dan de oven een heel belangrijk en duur, dus laat je goed voorlichten. Neem de tijd kijk op internet rond en belangrijk is wat je er mee wil gaan maken. Een kleine oven kan nog op het gewone netspanning wil je groter heb je krachtstroom nodig. Ik heb een oven die op de foto lijkt. Het is een middelmaat (ovenplaat is 50 bij 60 dus groter kunnen mijn objecten niet worden) deze oven heeft nog geen krachtstroom nodig. Ook vindt ik het belangrijk dat ik de oven plaat horizontaal in en uit de oven kan nemen. Vaak heb je ovens die je van boven moet vullen, ik vindt dat niet zo gemakkelijk. Maar misschien zijn er mensen die er anders over denken.

Een prima oven.

 

En dan heb je natuurlijk nodig een computer om de warmte te kunnen regelen. Ik heb een  bentrup. Je kan de oven niet aandoen en dan gelijk naar 800 graden gaan, daar kan het glas niet tegen en zal uit elkaar knappen. Het is dus langzaam opstarten, soms nog een stukje tussen lassen als je met meerdere lagen werkt, dan zo snel mogelijk naar die voor mij 800 graden dan even (10 min.) op die temperatuur laten staan, dan zo snel mogelijk laten afkoelen tot 450 graden, en daarna langzaam afkoelen tot einde.
En omdat dat heel erg secuur moet gebeuren heb je dus een computer nodig om dat van te voren in te kunnen stellen. Een werkstuk blijft ongeveer 20 tot 24 uur in de oven. je kan alle tijden invullen en onder een programma nummer opslaan, zo is het makkelijk om de oven van te voren in te stellen en te laten starten wanneer jij dat wil.

 

 

 

 

En je heb natuurlijk ook een scheiding s middel voor op de ovenplaat, anders blijft het glas aan de ovenplaat kleven. Je heb daar speciaal keramisch papier voor nodig. Ik zelf gebruik Bullseye Thin-Fire best wel duur, maar wel makkelijk en goed. Je heb ook primer wat goedkoper is maar dan blijf je de structuur van de ovenplaats zien in je werkstuk, soms is dat geen bezwaar, maar soms wil je het glad afwerken en dan is dat papier een uitkomst. Als je het werkstuk uit de oven neemt zal het papier helemaal verpulverd zijn en kan je het zo opvegen, let wel op dat je even een stofmasker op doet, het geeft nogal veel stof als je het opveegt.

 

 

Ik zal best nog wel wat vergeten zijn. Mis je nog wat of heb je vragen stel ze gerust. je kan mailen met je opmerking vraag naar info@djvdam.nl