· 

Glasfusing

 

Glasfusing is het samensmelten van glas, dit gebeurd in een speciale glasoven. Er wordt glas omgesmolten tot een andere vorm, en dit gebeurt in de oven. De glasdeeltjes smelten door de hitten van (800 graden) aan elkaar Verschillende kleuren stukjes of reepjes glas worden op een glasplaatje gelegd en smelten samen tot één geheel. Je kan de stukjes ook op een speciaal (bakpapier) leggen en dan zorgen dat niet alles wordt bedekt met het glas, dan krijg je een open bewerkte plaat, dat is gebeurt op de 1e foto  en heet full-fuse (totaal aan elkaar gesmolten). Je heb ook tack-fuse maar daar over straks meer. Het smelten gebeurt in een speciale glasoven (600 tot 800 graden). Je kan iets 2D maken (plat) zoals een raam/muur hanger zoals op de foto's. maar je kan ook iets 3D maken zoals een schaal (maar daar heb je wel een mal voor nodig). Afhankelijk van het aantal lagen glas krimpt het object of zal het juist uit vloeien. Wil je 3D dan zal het het platte werkstuk wat al in de oven heeft gelegen, op een mal moeten leggen en opnieuw de oven in op een lagere temperatuur. Dit heet slumping. Door de hitten zal het glas langzaam in de mal zakken zodat het glas de vorm van de mal aan neemt zodat hij 3D wordt. De mal kan van RVS zijn of keramiek of je maak zalf een mal met speciale mix voor mallen, zodat je zelf een eigen mal kan maken.

 

Hieronder mijn glasoven.

Hiernaast een object gemaakt met Tack-fuse dan is het geheel niet helemaal gesmolten maar net genoeg dat alles aan elkaar is gesmolten. Je voelt en ziet ook duidelijk het verschil. Bij full-fuse is alles afgerond en in elkaar gesmolten, bij tack-fuse is het ontwerp nog net zo als dat het is gesneden alleen de scherpe kanten zijn eraf, maar je ziet dat het maar net op elkaar is gesmolten. Dit luistert dus heel nauw zit hij te lang en te heet in de oven smelt het helemaal aan elkaar, doe je het te kort of niet heet genoeg smelt het niet genoeg om een sterke verbinding te maken en zal dan uit elkaar vallen. Het is dus echt glasfusing kunst.

Dan heb je ook nog bending daar wordt meestal een metalen mal voor gebruikt. De metalen mal wordt omgekeerd zodat de bodem naar boven wijst dan leg je het glas op de bodem van de mal en in de oven zal het glas dan over de mal smelten, waar door je een mooie waxine lichtje heb of een vaas net naar gelang hoe groot de mal is. Het is altijd een verrassing hoe het object uit de oven komt, je kan natuurlijk niet alles uitsluiten. Soms zit er een luchtbel in die je eigenlijk niet wilde, of is het glas gaan (zwemmen) als er namelijk een luchtbel ontstaat kan het gewoon ontsnappen en is er niets aan de hand maar als het te kort op de juiste temperatuur heeft gestaan heeft de luchtbel niet genoeg tijd gehad om te ontsnappen en kan een stukje glas weg duwen, dat is het zwemmen van het glas. Heeft u na het lezen zin in een workshop glasfusing, meld u dan aan op tabblad Workshop daar vindt u een aanvraag formulier voor de workshop.